FöräldrarinfoParental info

Information only available in Swedish, please change language to read it.

Information till föräldrar med barn på DreamHack
Ska ditt barn till DreamHack och du har funderingar om festivalen? Läs vår guide Föräldrarinfo. Där har vi samlat en mängd nyttig information angående besöket på DreamHack.

Hittar du inte vad du söker? Tveka inte att höra av dig så svarar vi gärna på dina frågor!

Föräldrarinformation (PDF)

Lagom är bäst…
På DreamHack ska alla må bra. Ta regelbundna pauser. Ät drick och sov som du brukar göra hemma så blir din vistelse på festivalen bäst. På DreamHacks webbplats kan du hitta en speciell sida med tips till alla deltagare “Må bra”.

DreamHack följer noggrant rapporter och information från Folkhälsoinsitutet och Ungdomsstyrelsen. DreamHack är ett drogfritt evenemang och ingen alkoholförtäring är tillåten under festivalen. Vi samarbetar med organisationer som UNF, Ungdomsstyrelsen, goodgame (http://www.goodgame.se) KTH, Chalmers, BRIS, Ungdomens Hus Gnesta  http://www.uhgnesta.se mfl. Vi kommer också inom kort inledda samarbete med Fryshuset i Stockholm, Rädda Barnen och Nätvandrarna.

Tips till föräldrar om dataspel
Många av DreamHacks besökare spelar en hel del dataspel på Dreamhack men även hemma. Spelen är numera en stor del av vardagen för stora delar av alla barn och ungdomar. Som förälder kan det ibland vara svårt att följa vilka spel som är lämpliga. Medierådet har i samverkan med Dataspelsbranschen arbetat fram en folder med enkla tips till föräldrar om dataspel.

1. Respektera åldersrekommendationerna
Det finns spel som kan vara olämpliga för barn. Därför är alla spel märkta med åldersrekommendationer enligt det europeiska PEGI-systemet. Som komplement till åldersrekommendationen finns även symboler som beskriver om spelet innehåller till exempel våld. Även om rekommendationerna bara är vägledande så bör de respekteras. Läs mer på www.pegi.info där du även kan söka reda på vilken åldersrekommendation ett visst spel har.

2. Spela själv och gärna tillsammans med ditt barn
För att förstå hur spelen är uppbyggda och vad som är så roligt är det viktigt att spela själv. Prova också att spela tillsammans med ditt barn och få en ökad förståelse för barnets upplevelser. Om man har yngre barn kan det underlätta att placera datorn i ett gemensamt utrymme i hemmet.

3. Det är skillnad på spel och spel
Det finns många olika typer av spel och genrer. En del spel kan man sätta sig med några minuter och få utbyte av, medan andra kräver längre sammanhållen tid. Försök att ta reda på lite mer om vilka typer av spel ditt barn är intresserad av, är det t.ex. onlinespel? Eller bilracing på en tv-spelskonsol?

4. Kom överens om hur lång tid och vilka spel barnet får spela
Bestäm hur lång tid per dag och vilka tider på dygnet barnet får spela om spelandet börjar ta tid från läxor, kompisar och andra aktiviteter. Be barnet att komma med ett eget förslag, oftast är det mer restriktivt än vad vuxna tror.

5. Ta reda på löpande kostnader
För vissa onlinespel tillkommer en prenumerationsavgift per månad utöver det man betalar för att köpa själva spelet. Det finns även onlinespel med “virtuell valuta” som man köper för riktiga pengar, t.ex. via sms. Ta reda på vilka extra kostnader ett visst spel för med sig och vilka spel som passar just ditt barn.

6. Utbyt erfarenheter med andra vuxna
Prata med andra vuxna och föräldrar om vilka regler och gränser de använder sig av och vilka spel som passar just ditt barn

Ladda ner foldern i pdf-format hos Medieradet som du hittar här.

Vill du ha ytterligare information om de olika åldersrekommendationerna för spel i Europa, surfa in till PEGI:s hemsida här!

EvenemangsinfoEvent information

Vad är DreamHack?What is DreamHack?
Vad är DreamHack?What is DreamHack?
INFORMATION
BiljetterTickets
BiljetterTickets
INFORMATION
PacklistaPacklist
PacklistaPacklist
INFORMATION
Villkor och reglerEvent rules
Villkor och reglerEvent rules
INFORMATION
FöräldrarinfoParental info
FöräldrarinfoParental info
INFORMATION
Må braFeel good
Må braFeel good
INFORMATION

Support & Booking questions:

bokning@dreamhack.se

Legal

Copyright © 2015 DreamHack AB
Graphics by Mulleboy
Code by Stamp

Web questions

editor [at] dreamhack.se